Sociale leningen in Vlaanderen

U bent hier: Home » Ik wil algemene informatie over woonkredieten » Sociale leningen in Vlaanderen

» Kan ik lenen bij Onesto?

» Ik wil algemene informatie over woonkredieten
   - Sociale leningen in Vlaanderen

» Ik zoek een voordelig woonkrediet


Zoeken
Vraag hier een offerte aan
of BEL gratis 0800/15 007
voor meer informatie

Login  als klant of als partner

Sociale leningen in Vlaanderen: een korte schets van het aanbod


Er zijn een paar logische voorwaarden die voor alle sociale leningen gelden, zoals:
-         men mag geen andere woning bezitten
-         men moet de woning zelf gaan bewonen
-         de woning moet in Vlaanderen gelegen zijn
-         men moet voldoende officieel inkomen hebben om de maandelijkse terugbetalingen van de lening te doen (en uiteraard nog voldoende overhouden om van te leven).
 
Verder zijn er 2 grote “soorten” sociale leningen.
 
  1. Gesubsidieerde leningen
De Vlaamse overheid geeft een belangrijke subsidie. Dit betekent dat de rentevoet een heel stuk lager is dan wat de banken aanbieden.
Voor deze leningen zijn er wel vrij strenge voorwaarden. Alleen wie een laag inkomen heeft komt ervoor in aanmerking. Ook de waarde van de woning mag een bepaalde (vrij lage) drempel niet overschrijden.
 
De gesubsidieerde leningen zijn dan –in grote lijnen- nog uitsluitend mogelijk wanneer het gaat om één van volgende gevallen:
a)      gezinnen of alleenstaanden die kinderen ten laste hebben en een woning willen kopen of bouwen
b)      wie een sociale woning van een sociale huisvestingsmaatschappij koopt
c)      wie een bescheiden woning (aankoopprijs meestal niet hoger dan 140.000 euro) koopt en ze dadelijk gaat renoveren
 
Verder moet je bij gesubsidieerde leningen ook rekening houden met mogelijk lange wachttijden vooraleer je de lening kunt afsluiten.
 
  1. Gewaarborgde leningen
De Vlaamse overheid geeft geen subsidie, waar waarborgt de kredietmaatschappij die de lening verstrekt. Dat betekent dat de rentevoet van de lening niet (veel) lager is dan de “bodemrentevoet” van de banken.
 
Het grote voordeel is wel dat bij een gewaarborgde lening iedereen diezelfde rentevoet krijgt. Bij de bank zal men een goede klant moeten zijn (dus een hoog inkomen of heel wat spaargeld hebben) en wordt men verplicht bepaalde (dure?) verzekeringen te nemen om de bodemrentevoet te krijgen.
 
Deze leningen zijn dikwijls ook een voordelige oplossing voor mensen die bij de banken geen krediet krijgen. Banken lenen het liefst aan mensen die ze (later) absoluut als klant willen. Wie een lening kan betalen, maar verder weinig zal kunnen sparen blijft bij de banken dan ook soms in de kou staan. Het gaat hier bijvoorbeeld om alleenstaanden, mensen met een beperkt inkomen, wie vroegere kredietproblemen opgelost heeft of wie uit een scheiding komt.
 
Het Onesto-woonkrediet is een gewaarborgde lening.
Een combinatie van een gesubsidieerde sociale lening en een gewaarborgde lening is ook mogelijk. Lees hier meer hierover.

 

Home  | Contact  | Sitemap  | Disclaimer
Created by Ideaxis.com & copyright 2007-2008 Onesto